D69DD3625A1BC042AAE976DC4200E73B

РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗАМ ВО ТИКВЕШКО

РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗАМ ВО ТИКВЕШКО Приказната за 90 годишната старица е како магнет за религиозните туристи чиј број во Тиквешијата расте. Бабата била жива изгорена завиткана во рогозина во запалениот манастир “Свети великомаченик Георгиј” откако Германците увиделе дека ги ослободила заробените партизани. Во манастирскиот двор има споменик подигнат во чест на непоколебливата старица а во конаците сеуште стои нејзината соба во која сите посетители сакаат да поминат барем миг. Со години во тиквешкиот регион се пее песната за бабата која ги спасила партизаните со зборовите “бегајте пилци во гората”. Уште една интересна приказна се раскажува во врска со манастирот. Според неа, во 1860 година во Неготино живеел еден бег со својата ќерка. Една ноќ неговата ќерка сонувала чуден сон. Во сонот…

fea.fw

Македонија – традиција на уживање во винската приказна

Македонија – традиција на уживање во винската приказна Од Велес кон Кавадарци, Неготино, Демир Капија, па сè до Гевгелија, патот го преплавуваат лозови насади и голем број винарии, кои на автентичен начин со својата архитектура ја раскажуваат македонската винска приказна. Виното е еден од симболите на македонската земја. Најголемата тајна на вкусовите на македонските вина е Сонцето, кое во пределите на централна Македонија му дава своја специфика на секое зрно грозје. Македонија е една од првите европски земји во кои се одгледувала лозовата култура. Во науката се смета дека лозовата култура на Балканот била распространета уште пред околу 4000 години. Античките Македонци толку го почитувале виното што биле еден од ретките народи во светот (ако не и единствени), кои во…

DK1

Виното и љубовта – Демир Капија

Виното и љубовта – Демир Капија Велат, грозјето има сè што е потребно за да се направи вино. Зборот вино има слично етимолошко потекло во многу светски јазици (англиски wein, француски vin, италијански vino, шпански vino). Потекнува од латинскиот збор vinum, чиј корен Римјаните го презеле од еолскиот грчки збор Foivac (woinos). За мене, како еден просечно едуциран почитувач на виното и уште потпросечен консумент, виното ме привлекуваше поради приказните и љубовта, онаа вистинската, што ја крие насекаде каде што и се произведува. Бидејќи оваа моја чудесна земја и овој мудар народ отсекогаш знаеле на еден интересен начин да ги раскажуваат приказните. Па така, барајќи ја ,,љубовта“, возам кон Неготино, Кавадарци, возам кон местата каде што благородниот пијалак – виното,…