Veles-Easter-Festival-plakat

Veles Easter Festival

Велешкиот Велигденски рок фестивал или Veles Easter Festival, е фестивал на рок музиката кој се одржува веќе две години по ред. Фестивалот се одржува во спортската сала Гемиџии, а негова цел е промоција на македонските рок бендови, и рок музиката во Македонија. На досегашните две изданија, со свои настапи се претставија популарните Нокаут и Суперхикс, а традиционално шанса да се покажат пред публиката имаат и нови бендови или велешки бендови кои се новоформирани.

8

Интернационален фестивал ,,Фолклоријада Градско”

Се одржува традиционално секоја година во правата половина на месец Мај Амфитеатар во центарот на Градско

Tryphon_of_Campsada

Празникот Св.Трифун се празнува на 14 Февруари

Празникот Св.Трифун се празнува на 14 Февруари. Настанот прерасна во стопанско-туристичка манифестација под мотото ,,Недела на виното,,. Централната прослава се одржува на Градскиот плоштад.